söndag, februari 8

gladHannah

Förbättringar i sikte för ny slaktförordning


EU-kommissionen har under hösten lagt fram ett förslag till ny slaktförordning. Nu behandlas förslaget i EU-parlamentets jordbruksutskott och i miljöutskottet. I dagarna har miljöutskottet röstat igenom flera förslag till skärpningar från Jens Holm (v), EU-parlamentariker och rapportör för slaktförordningen. Stödet var massivt: Röstsiffrorna för Holms förslag blev 40 för, 1 emot, 2 avstod.

Djurens Rätt har framfört en del idéer om förbättringar till Jens Holm, och på så sätt bidragit till förslaget. Vad innebär då förslaget? Dels att man öppnar upp för mobila slakterier, med syfte att minska djurtransporterna. Holm fick också stöd för förslaget om att skärpa kravet för hur lång tid det får ta mellan pålastning av djuren och slaktmomentet. Kommissionen hade föreslagit upp till 29 timmar för transport och uppstallning, Holms förslag på max 12 timmar gick igenom. För icke avvanda kalvar gäller max sex timmar.

- Det är glädjande att vi nu kräver en maxtid för hur länge djur får vara uppstallade på slakterierna, säger Holm. Det här kommer att ställa långtgående krav på inte minst de svenska slakterierna vad det gäller planering och logistik. Det är helt rätt. Uppstallningen skapar stort lidande och stress hos djuren och svenska slakterier har varit dåliga på att sköta detta optimalt.

- Det bästa för djuren vore om vi inte åt dem överhuvudtaget, men med mina förslag ställer vi åtminstone högre krav på slaktindustrin och stärker djurens ställning, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker.

Med Holms förslag inkluderas även pälsindustrin, där en översyn av avlivningsmetoderna samt kompetensbevis för personal föreslås. De nya kraven innebär också hårdare tillsyn på slakterierna samt att ett resurscenter för att övervaka slaktindustrin ska finnas i varje medlemsland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar